IF U DONT KNOW WHO I AM PLEASE DONT JUDGE ME
NOBODY IS PERFECT & I AM NOBODY
::: aku bukan PUTERI dari KAYANGAN tapi aku PUTERI dari bumi KENYALANG :::
(◕‿◕✿)

Thursday, July 14, 2011

Siapa yang terasa, BAGUS lah !


Salah ke kalau kita speaking atau bercakap omputeh? Tak salah kan? At least tahap keyakinan kita dapat dikukuhkan dan dapat menaikkan lagi tahap kita dalam Bahasa Omputeh ni. Asal speaking sikit je, mula lah nak perli perli. Tu yang di katakan budak dungu. 


Budak kampung memang macam tu. eh nope! I rasa budak kampung pon bukan macam tu kot. (aku asal dari kampung okey) Susah lah kalau diri tu tak terbuka minda nya. Karang bila korang dah masuk U atau pergi oversea ke, Bahasa Omputeh juga yang korang nak pakai. Apa korang nak berbahasa Tamil ke kalau pergi US nanti? Ayoyo Amaa Tambi Chek! Lagi lagi budak Melayu sekolah i ni. Mulut berat sangat nak praktis kan bahasa omputeh ni. 
 




Tolong la weh. Bukakan lah minda korang tu besar besar sikit. Kita ni bukannya dalam zaman nenek moyang kita lagi. Kita dah 2011. Takkan kita nak tengok orang Melayu kita sendiri tergagap gagap nak berbahasa omputeh. Bukan i nak membezakan atau apa. Tapi i lagi suka sekolah i yang dulu. 


Sekolah time i darjah 3 dulu. Hampir 99% budak budak sekolah tu cuba menggunakan bahasa omputeh sebagai bahasa utama. Tetapi, Bahasa Melayu juga mereka tetap dimartabatkan. bila dah stay dekat sekolah tu, I yang takda keyakinan langsung, terus meningkat tahap keyakinan i. bila i salah cakap atau grammar i hancur, dorang tak gelak pon. Malah dorang memperbetulkan lagi. Tapi bila dekat sini, bila salah terus kena gelak. Lepastu siap cakap 'Mat saleh celup' la, 'Minah saleh celup' la. Kalau nak kategorikan korang sebagai katak bawah tempurung, sesuai juga.


Bahasa Melayu tetap menjadi darah daging i.

12 comments:

Namee Roslan said...

dua2 penting. bahasa melayu n english both penting. baru lah org x pandang rendah kt kita as if kita tak universal language kan. :)

Rafidah Farhana said...

Betul, betul,betul.. Lagipun English tu bahasa antarabangsa, kalau ke mana pun boleh hidup lagi..

Tengku Nizam said...

bahasa menunjukkan bangsa. hahaa

SyazwanSarawak said...

setuju dengan Namee :D

pu3mas said...

@Namee Roslan yup both penting. tapi kesian tau tgk mereka2 yg xreti bahasa inggeris.. kalau ajar kan lebih molek.

pu3mas said...

@Rafidah Farhana tue la pasal.. budak zaman skrng nie ha.. mmg ssh nak phm english kan.. kalau dah masok u nnti.. hmm baru tau !

pu3mas said...

@Tengku Nizam amboiii pandai nye die..
hihi..

pu3mas said...

@SyazwanSarawak TQ =)

AmirFX said...

Haha.. Ada gik org anok ka? Asa kmk org ya sebenarnya sik tauk bahasa ingris juak nak.. Ya nya bebenar anok ktk spik ingris...

BeeWhiteRoses said...

ala..sekarang budak tadika dah sik reti cakap melayu..^^

pu3mas said...

@AmirFX ya xtauk juk l kmk mir.. tapi cdak nangga kmk n geng2 kmk speking alu di morah cdah.. amboi.. salah ka?

pu3mas said...

@BeeWhiteRoses haah kan.. anak buah mas pon kalau ckp pergghh hebat sey mcm onputeh ! haha..