IF U DONT KNOW WHO I AM PLEASE DONT JUDGE ME
NOBODY IS PERFECT & I AM NOBODY
::: aku bukan PUTERI dari KAYANGAN tapi aku PUTERI dari bumi KENYALANG :::
(◕‿◕✿)

Sunday, December 04, 2011

okey tak kalau hantaran aku nanti 20K??

Assalamualaikum warahmatullahiwabaraktuh..
Untuk sekian kalinya kita bersua lagi di sini yakni di blog pu3mas89.
Aku nak ucapkan thanx a lot buat kalian yang still dok jenguk-jenguk, dok ngintai-ngintai, dok skodeng-skodeng, dok tejulor-julor, tejelir-jelir, dok silent-silent kat blog aku nih. Aku harap sangat2, dengan adanya blog nih, kita dapat merapatkan lagi hubungan silaturrahim kita sesama insan. InsyaAllah.


Owrite.. aku baru je balik daripada teman mak aku nih g jenjalan. jenjalan mana tah aku tak ingat. HAHA (padahal baru je 2 jam lepas, cepat tol lupe). Tiba-tiba tadi aku terasa mulut aku memang gatal nak bertanya kat mak aku soalan makan dalam nih. 
 


"Mak..mak..mak..mak.. (gaya sore memang ala-ala manja palsu), sekarang nih kan mak, kalau orang nak kawen kan, duit hantaran dia brape mak? Pastu, tanpa disedari, mak aku dah keluar dah senyum dia tuh, macam lah aku tak tau ape makna senyuman palsu dia tu. huhu. Nampak sangat dia nak tanya soalan yang dah beribu belas ratus kali dia akan tanya..
 

"Ada ke yang nak kan kau nih Mas?".  Maaakkk aaiihhh... den sontap! Pantang den oghang dok tanyO soklan camtuh. huhu.


takde la.. aku saje je tanya soalan tuh. Sebabnya malam tadi aku dok belek
sok kabar ruangan soal jawab nih. Ada sorang laki nih, nak kawen sangat aku nengok, terdesak pon ada gak, huahuahua, dia mengadu kat pakar jawab soal tuh, yang dia dah nak kawen, tapi calon isteri dia pulak wat hal.. mintak duit hantaran sampai 20k or 30k cam tuh rr.. tak ingat sangat. Wooowww! aku time tuh, dah dok terbayangkan daa, kalo 20k or 30k nih, mesti muka calon isteri dia cantek cam Heliza ke.. Tiz Zaqiah nur kasih tuh ke or sape-sape lah kan. Time aku baca tuh, memang tergelak-gelak gak laaa.. tapi dalam hati je lah.. sebabnya bapak aku ada depan aku.. nanti takut aku lak kene hambor ngn bapak aku. huhu. 


Sepatutnya.. benda2 camni tak yah la jadi.. Sebab apa yang aku baca semalam, dalam Islam, soal hantaran tak timbul sama sekali kerana yang penting mas kawen. tapi tak salah hantaran tuh diwujudkan sebagai tanda hadiah penghargaan seorang lelaki kat bakal isterinya.. just perlu pastikan benda alah tuh tak menyusahkan. Ok cop.. cop.. cop.. aku rasa macam aku nih pakar nasihat perkahwinan je kan. ngaaaa~ 


Means kat sini, aku bukan nak cakap yang aku pakar sangat dalam bab-bab kawen nih. Aku mengaku.. aku kalo bab-bab kawen nih memang pakar dalam zaman kecik-kecik dulu. Haihhh.. memang selalu pon main kawen-kawen ngn jiran sbelah umah aku. Padahal, jiran aku tuh perempuan. Tapi buat-buat menyamar, yang aku jadi laki (aku sangat hensem ok bila jadi lelaki), jiran aku jadi perempuan. So, kawen-kawen lah. haha. Bunga rampai nye plak dok ganti dengan daun mengkudu yang dah koyak-koyakkan tuh. ngaaaa~ Bengong je. So, ape pendapat korang tentang isu hantaran mahal-mahal bagai nih?

 
Aku rasa buat kali ke 7,468,291,639, aku ajukan soalan yang sama. Aku suka tanya soalan kenapa eh orang dulu-dulu kan, jika ada orang yang nak merisik jerr.. mak ayah diorang terus setuju and suruh kahwin je. takder pon bentuk2 halangan masa zaman dulu2. Lainlah.. kalau dalam cite Sembilu kasih ke.. drama2 ke.. tuh lain rr.. diorang nak sedapkan cite ada byk konflik.

Sekurang-kurangnya, aku suka menjadi diri aku, tak kira tempat, tak kira masa. Asalkan nanti aku dapat suami yang beriman, bijak, pandai jaga aku dunia akhirat and leh bimbing aku masuk syurga. Boleh la jadi heliza dalam cite syurga cinta. hehehe.

Ok chaww!

2 comments:

AmirFX said...

Mungkin sekarang nie pengaruh tivi kot.. Mungkin jer lah.. hihi...

Anishaway said...

uihhh, Anish sokong cik Mas, mas kawen yang pentinggg.

kalau letak harga hantaran mahalmahal dah tua berkedut juge.. wahaha ! ;))