IF U DONT KNOW WHO I AM PLEASE DONT JUDGE ME
NOBODY IS PERFECT & I AM NOBODY
::: aku bukan PUTERI dari KAYANGAN tapi aku PUTERI dari bumi KENYALANG :::
(◕‿◕✿)

Friday, April 22, 2011

WAHAI SAUDARAKU, MARILAH KITA MERENUNG BERSAMA ....


Betapa besarnya nilai wang kertas bernilai RM1 payah apabila dibawa ke masjid untuk disedekahkan tetapi betapa kecil dan mudah kalau dibawa ke Mall untuk dibelanjakan!

Betapa lamanya waktu jika melayani Allah selama lima belas minit namun betapa singkatnya kalau kita melihat filem yang melalaikan.


Betapa sulitnya untuk mencari kata-kata ketika berdoa namun betapa mudahnya kalau mengata atau mengumpat tanpa harus berfikir panjang-panjang.

Betapa asyiknya apabila pertandingan bola dipanjangkan waktunya namun kita mengeluh ketika khutbah di masjid lebih lama sedikit daripada biasa.

Betapa sulitnya untuk membaca satu helai Al-qur'an tapi betapa mudahnya membaca 100 halaman dari novel atau majalah yang laris.

Betapa beria-ia orang untuk duduk di depan dalam pertandingan atau konsert namun lebih senang berada di saf paling belakang ketika berada di Masjid

Betapa Mudahnya membuat 40 tahun dosa demi memuaskan nafsu berahi semata, namun alangkah sulitnya ketika menahan nafsu selama 30 hari ketika berpuasa.

Betapa sulitnya untuk menyediakan waktu untuk solat 5 waktu, namun betapa mudahnya menyesuaikan waktu dalam sekejap pada saat terakhir untuk event yang menyenangkan.

Betapa sulitnya untuk mempelajari erti yang terkandung di dalam al qur'an, namun betapa mudahnya untuk mengulang-ulangi gosip yang sama kepada orang lain.

Betapa mudahnya kita mempercayai apa yang dikatakan oleh surat khabar namun betapa kita meragui apa yang dikatakan oleh Kitab Suci Al-Quran.

Betapa Takutnya kita apabila dipanggil Boss dan cepat-cepat menghadapnya namun betapa kita berani dan bertangguh untuk menghadapNya saat kumandang azan bergema.

Betapa kita dapat menyebarkan seribu kelucuan yang belum pasti melalui e-mail, dan menyebarluaskannya dengan FORWARD seperti angin, namun kalau ada e-mail yang isinya tentang Allah betapa seringnya kita ragu-ragu, enggan membukanya dan menyebarkannya,..

WALLAHU 'ALAM....

kredit aku berikan kepada Ain sebab mengforwardkan emel ini kepada ku.


No comments: